Perioada de aur a trupei compact   
 
Perioada de aur a trupei Compact
 
Vlady Cnejevici

Vlady Cnejevici, cel care avea să devină unul dintre cei mai buni claviaturişti romăni, s-a alăturat grupului Compact in urmă cu 20 de ani. " Eu am spus:Da! Ne-am revăzut in octombrie 1987, la Bucureşti, la Clubul Universitas şi am plecat cu ei in turneu, fără nici o zi de repetiţie. Formula era atunci: Paul Ciuci - voce, chitară, Costi Cămărăşan - chitară, Vlady Cnejevici - claviaturi, Teo Peter - bass, Aurel Vasilescu - baterie. In deschiderea concertului nostru cănta Mircea Baniciu", işi aminteşte Vlady Cnejevici.

In august 1987 căntam in staţiunea Olimp cu grupul Progresiv TM; mă ştiam cu compacţii din 1985; ei mă văzuseră la festivalul rock de la Costineşti. Teo Peter şi Leluţ Vasilescu au pătruns in camera mea de hotel dimineaţa, m-au trezit şi m-au intrebat: Vii să cănţi cu noi?.

 

SUNET. Intervenţiile fantastice ale lui Vlady au creat efecte sonore aparte prin tonurile de clapă transpuse cu măiestrie de acesta. Aşadar, sunetul pe albumul "Căntec pentru prieteni" este diferit de albumul precedent. Iată ce ne spune artistul despre acest disc: "In iulie 1988 am inceput imprimările la albumul Căntec pentru prieteni. Căteva piese fuseseră imprimate inainte, prin 86 cu Mircea Kiraly, fostul lor claviaturist: O noapte şi-o zi, «Un alt inceput.

Eram tineri, ne plăcea meseria, iubeam muzica, numai despre muzică vorbeam, numai muzică făceam, repetam ca nebunii de dimineaţa pănă seara. Intre timp ne-am mutat la Bucureşti sau, cum imi place mie să spun, «m-am măritat la Bucureşti». A venit şi Teo, a venit şi Vlady Cnejevici la clape, cu noi, el era la Progresiv TM şi s-a mutat şi el aici. Costică Cămărăşanu a spus că nu poate să vină la Bucureşti, aşa că a rămas la Cluj.


In 1989, dup ace domnul Paul Ciuci s-a indrăgostit de o fată, care stătea in New York din 1963-1964 cu părinţii. Fapt pentru care ne-a spus că ne pupă tare şi s-a dus in America. L-am luat pe Adi Ordean, care cănta la Roşu şi Negru. Era cel mai mare chitarist pe care il avea la momentul acela Romănia, dar şi pe Leo Iorga.

Lumea venea şi vine puhoi la concertele noastre, vin trei generaţii: copiii, părinţii, care sunt la 35 de ani, şi bunicii, pe la 50 sau 60 de ani. După aceea am scos un disc care se numea «Pe tine te-am ales», treaba mergea foarte bine, dar...."

Sursa: http://colectie.jurnalul.ro/cautare/tag/compact-17-decembrie-2007-31381.html

Adaptare: Igor Bejan

 
Galerie foto
 
  Leo Iorga si Compact 88-95'<
  Ordean, "Stapanul butoanelor"
  POLYMOOG (Dan Stesco)
  Vlady Cnejevici